Sain taannoin kutsun Great Place to Work -instituutin paneelikeskusteluun työnantajarändin rakentamisesta. Totta puhuen jouduin pari kertaa etukäteen miettimään, miten tämä edes liittyy minuun. Me emme ole Meteoriitissa ikinä rakentaneet ulkoista työnantajabrändiä. Toki viestinnällisesti aihealue nivoutuu esimerkiksi julkisten verkkopalveluiden palvelusuunnitteluun, jota teemme päivittäin – mutta koko ajatus organisaation kulttuurista ja toimintatavoista erillisestä työnantajabrändistä on absurdi. Todellisuudesta poikkeava mielikuva työnhakijoille johtaa vain pettymyksiin rekrytointivaiheen jälkeen.

Kulttuuri vs. ulkoisen mielikuvan rakentaminen – satanolla

Ajatusketjuni johti kuitenkin siihen, että itse asiassa työskentelen valtaosan ajastani työnantajabrändien rakentamisen parissa. Kun suunnittelemme asiakkaiden sisäisiä sekä sidosryhmien välisiä viestintä- ja toimintatapoja, rakennamme nimenomaan sitä organisaation todellista arkea. Nykypäivän nopean ja verkottuneen viestinnän maailmassa voidaan vetää yhtäläisyysmerkki yrityksen kulttuurin ja ulkomaailman havainnoimien arvojen välille. Roope Ankan rahasäiliön sisältöä vastaavilla panostuksilla on toki mahdollista rakentaa julkisivua, vaikka tälle on vaikea keksiä yhtään järkevää perustetta. Tyypillisesti kuitenkin totuuden löytämiseksi riittää se kaverin kaverin Facebookiin aiheesta tekemä päivitys.

Se, mitä ja miten teemme organisaatiossa sisäisesti, näkyy myös ulkoisille työnhakijoille ja sidosryhmille. Kun yrityksen pelimerkkejä jaetaan, neuvonkin pistämään niistä sata sisäiseen toimintatapojen kehittämiseen ja nolla erillisen ulkoiseen työnantajamielikuvan rakentamiseen.

Aiheesta lisää

Ohjelmistoala tarvitsee lisää mimmejä Ei ole mikään salaisuus, että ohjelmistoalalla on enemmän kundeja kuin mimmejä. Ei myöskään ole salaisuus, että ohjelmistoalan osaajista on huutava pu...
Jos haluat jotain kuntoon organisaatiossasi, aloita tästä Nimittäin tiimityöstä. Väittäisin, että nykypäivän tärkein organisaatiotaso tai -yksikkö on tiimi. Harvaa työtä tehdään enää sooloillen vaan jopa y...
Organisaation yhteiset pelisäännöt luovat perustan onnistumisille Tapaan viikottain työssäni organisaatioita ja niiden edustajia, jotka tuskailevat seuraavanlaisten kysymysten parissa: Mistä tiedän ovatko kolleg...
Digipinjatalle kyytiä Digitalisaatiossa tänä päivänä on yhä useammin kyse siitä, että innovoit jotain aivan uutta nokkelammin kuin kilpailijasi. Perinteiselle yritysjohtaja...
YIT Pulse -digitaalinen työpöytä ottaa kaiken irti SharePointista ja Office 365:sta YIT Pulse -sosiaalinen intranet ja digitaalinen työpöytä ajattelumalli on kokonaisratkaisun visio. Microsoft SharePoint ja Office 365 pilvipalveluna m...
Helsinki Business College Oy siirtyi Valoon Suomen Liikemiesten Kauppaopistoa pitää yllä Helsinki Business College Oy. Sen omistavat tasaosuuksin Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiö sekä He...

Tietoa kirjoittajasta

Pekka Walkama

Toimitusjohtaja

pekka.walkama@meteoriitti.com

Sinisen Meteoriitin tähtijoukkojen ylikomentaja, digitaalisen bisneksen yleisosaaja, yrittäjä, johtaja ja asiakaspalvelija.

Kirjoitukset (28)

2 kommenttia artikkeliin “Työnantajabrändi joutaa roskikseen
  1. Kiitos Pekka onnistuneesta vierailustasi paneelissamme sekä tästä rehellisestä kirjoituksesta. Paneelimme aiheenahan oli ”Työnantajabrändi rakennetaan sisältä ulos” ja sinun ajatusketjusi oli juuri se, jota halusimme paneelissamme tuoda esiin.

    Panostukset ulkoiseen työnantajamielikuvaan ovat hukkaan heitettyä rahaa jos a) yrityskulttuuria ei ole organisaatiossa määritetty (siis ihan oikeasti) ja b) jos ulkoinen työnantajamielikuva ei vastaa sisäistä todellisuutta.

    Joskus törmään ”toimialan parhaiten varjeltuihin salaisuuksiin”, eli työpaikkoihin joissa on oikeasti todella hyvä pössis ja tekemisen meininki, mutta kukaan organisaation ulkopuolella ei tätä tiedä. Tällaisissa tapauksissa kannattaa asialle tehdä jotakin, erityisesti jos haluaa organisaatiotaan kasvattaa. Viidakkorumpu on hyvä, mutta joissain tilanteissa liian hidas väline. Tällaisessakin tilanteessa työnantajamielikuva tulee rakentaa sille, mitä todellisuus organisaatiossasi on. Vain sillä tavalla saat yrityskulttuuriisi sopivat henkilöt hakemaan teille töihin. Tällaisesta toiminnasta loistava esimerkkin on Sinisen Meteoriitin ”We <3 Geeks" -kampanja, joka alkoi sisäisestä läpästä.

    Kirjoitin taannoin MediaPlanetin "War for talent" julkaisuun pääkirjoituksen, joka sivuaa näitä teemoja. Se on luettavissa täältä: http://wp.me/p3fYPC-11

  2. Avatar Pekka Walkama sanoo:

    Nimenomaan näin Panu, olemme liikuttavan yksimielisiä aiheesta. Ja asiastahan ei saatu edes väittelyä aikaiseksi paneelin kesken. Ehkäpä seuraavalla kerralla yleisön viihdyttämiseksi kannattaa ottaa joukkoon joku toisinajattelija käännytettäväksi 😉

Kommentoi