Kaikkien tavoitteena on saada verkkopalvelun uudistus tehtyä nopeasti ja halvalla. Projekteilla on kuitenkin tapana paisua. Turhasta ei tietenkään kannata maksaa, mutta kannattaako hampurilaisen kanssa ottaa ranskalaiset ja juoma? Entä suuremmat ranskikset ja valtava juoma? Mitä on järkevää ottaa mukaan pienissäkin uudistuksissa? Tässä kirjoituksessa esittelen joitakin esimerkkejä kuvitteellisista lähtötilanteista verkkopalvelun uudistamiseen ja asioihin, jotka yllättävän usein näyttävät unohtuvan.

Nopeasti jotain näkyvää

Tämä on hyvä lähtökohta: mieluummin usein lyhyitä askelia kuin harvoin uhkarohkeita harppauksia. Nopeasti joitain näkyvää, onkin kattava yleisvaatimus kaikelle kehittämiselle. Kuten Paula kirjoitti palvelumuotoilun menetelmiä avatessaan, halutut tulokset on hyvä, konkreettinen lähtökohta. Vaikeus on tietysti valita kehittämisen ensimmäinen kärki ja se, ketkä jäävät toiveidensa kanssa odottamaan.

Yksinkertaistettu vastaus on, että tehdään se käyttäjien tarvitsema asia, josta on eniten hyötyä. Tämän pihvin löytäminen ei sitten välttämättä onnistukaan nopeasti, mutta ymmärryksen kasvattamisessa pääsee nopeasti alkuun esimerkiksi kohderyhmän haastatteluilla ja sisäisissä palveluissa verkkokyselyillä.

Vaihdetaan vain julkaisualusta, tehdään tämä sama uusiksi

Jos se ei ole rikki, niin miksi se pitää korjata? No, toki yhden toimittajan omaan julkaisualustaan sitoutuminen tai tolkuttoman huonosti käytettävä alusta tappaa kovimmatkin kehityshalut. Oikea kysymys tässä onkin, että mikä on verkkopalvelun rooli tulevaisuudessa. Jos tavoitteet eivät ole selvillä, voidaan turhaan ottaa liian pieni tai iso alusta.

Alustan valinnan tueksi kannattaa toiminnallisuuksien nimeämisen ja sivupohjien karkean hahmottelun sijaan ensiksi kirkastaa omia tavoitteita ja näkemystä palvelun tulevaisuudesta. Modernit julkaisujärjestelmät (eli Meteoriitin kohdalla EPiServer) ovat työkaluja, joiden avulla web on kiinteästi osa asiakkuuden elinkaaren kaikkia vaiheita. Toisin sanoen verkkopalvelullasi voit todennäköisesti tehdä ja saavuttaa paljon enemmän kuin nykyisin, ja vieläpä niin, ettei ylläpitoon kulu nykyistä enempää aikaa.

Kevyt ulkoasuuudistus ja responsiivinen toteutus

Mobiilikäytön kasvu on jo luonut aidon tarpeen mukautuville sivustoille. Hampurilaisateria-analogian mukaisesti esityskerrosta uudistettaessa on luonnollista päivittää myös ulkoasua. Mutta jos ulkoasu on vanhentunut, onkohan palvelussa jotakin muutakin jo mennyt parasta ennen -päiväyksen ohi? Ovatko sisällöt toisaalla ränsistyneet ja toisaalla villiintyneet? Kevyt sisältöinventaario ja uudelleenjärjestely parantaa myös käytettävyyttä.

Toinen tärppi on ”responsiivistamisen” yhteydessä varmistaa, etteivät isoille näytöille (desktop first) suunnitellut tärkeimmät polut palvelun sisällä vaikeudu. Toteutustavasta riippuen esimerkiksi päänavigaation kautta tapahtuvat siirtymät voivat vähentyä ns. mobiilikäytössä, joten ainakin tärkeimmät laskeutumissivut tulisi varmistaa. Me Meteoriitissa uskomme content first – mobile first -suunnitteluun, jossa tavoitteiden ohjaamat sisällöt ovat suunnittelun ja toteutuksen keskiössä.

Vuoden alussa Sinisen Meteoriitin järjestämässä Uudet tuulet -aamiaisseminaarissa todettiin, että nyt on hyvä aika laittaa verkkopalveluiden perusteet kuntoon. Suuret tekniset mullistukset eivät uhkaa perussivustoja. Jos mobiilikäyttö ja kapeat näytöt (lue: responsiivisuus) on huomioitu, verkkopalvelut elävät vakaalla pohjalla. Googlen lasien, puettavan teknologian ja teollisen internetin arkipäiväistymistä odotellessa on hyvä aika harkitulle uudistukselle.

 

Kirjoittaja: Jussi Martikainen

Aiheesta lisää

Episerver CMS ja uudet 2017 toiminnallisuudet Episerver on jälleen julkaissut uusia toiminnallisuuksia tämän vuoden roadmapille. Tässä lyhyesti siitä mitä on tulossa ja odotettavissa. Painotus on ...
Episerver Fall Release ’16 Episerver CMS on nyt saanut syksyisen päivitysversion esiteltyä ja tässä kirjoituksessa nostamme esille muutamia kiinnostavia toiminnallisuuksia tuost...
4 askelta parempaan digikokemukseen Asiakaskokemus on tämän päivän trendisana, mutta hälyn keskellä sen todellinen merkitys helposti unohtuu. Kyse on yksinkertaisesta asiasta: jos tarjoa...
Aloita meidän kanssa Varsinkin näin kesäloman jälkeen voi olla vaikea orientoitua arkeen ja työelämän rytmiin. Herätyskellon soitto havahduttaa väsyneen kropan liikkeelle ...
Suutarin ja räätälin kengät Viimeaikoina on ollut keskustelua IT-alalla siitä, että mikä on ns. räätälikoodin ja valmiiden teknologioiden erot ja hyödyt. Aika useasti teknologiat...
Palvelut syntyvät ulkopuolella Palvelumuotoilu ja uusien palveluiden synnyttäminen on aika monen pöydällä juuri tällä hetkellä. Tässä muutama ajatus minkälaisella prosessilla kannat...

Tietoa kirjoittajasta

Kommentoi