Olen toiminut viimeisen 10 vuoden aikana myynnin johtotehtävissä useassa digi- ja IT-alan yrityksessä.

Myynnin johtaminen oli kymmenen vuotta sitten aika yksinkertaista ja mekaanista. Exceliin kerättiin henkilöiden nimiä ja yhteystietoja, tehtiin suorakamppiksia, buukkaajat soittivat myyjille tapaamisia, myyjät söivät pullaa tuntemattoman asiakkaan kanssa, palasivat toimistolle, menivät vähän ajan päästä syömään lisää pullaa, ja kun pullaa oli syöty riittävästi, asiakas älysi vihdoin pyytää meiltä tarjousta johonkin ongelmaansa. Myyntijohtajana minun piti vain pitää huoli siitä, että siinä Excelissä oli riittävästi nimiä. Todennäköisyyslaskenta huolehti lopusta.

<p”>Samaan aikaan markkinointiosastolla ostettiin kallista brändimarkkinointia ja puuhasteltiin yritysilmeen ja logojen kanssa. Viestintäosasto puolestaan lähetteli pönöttäviä tiedotteita, joita kukaan ei lukenut. Kummankaan osaston tekemisillä ei ollut juurikaan tekemistä minun myynnin johtamiseni kanssa.

Kaikilla oli ruhtinaallisesti aikaa ja löysää rahaa. Myytävät palvelut ja tuotteet olivat melko staattisia ja asiakkaiden tarpeet helppo täyttää. Töitä tehtiin pääsääntöisesti työaikana toimistolla, omalla tutulla työpisteellä.

Nyt aika ja löysä raha ovat kadonneet johonkin. Asiakkaiden tarpeet pitäisi täyttää välittömästi ja yksilöllisesti. Kilpailu ja teknologian kehitysvauhti ovat johtaneet siihen, että viime vuoden juhlittu hittituote on tänään jo antiikkia. Oma työpiste on kadonnut ja työ- ja vapaa-aika ovat sekoittuneet keskenään.

Eikä sitä pullaakaan enää saa syödäkseen, koska kymmenessä vuodessa internet on korvannut sen. Tutkimuksen mukaan 57% ostoprosessista tapahtuu nykyään ennen myyjän ja asiakkaan ensikohtaamista. Siis suurin piirtein se sama osuus mikä kymmenen vuotta sitten mussutettiin sitä pullaa. Tänään asiakkaat tutustuvat itsenäisesti meihin toimittajiin, meidän tuotteisiin, referensseihin ja avainhenkilöihin verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Kylmäsoittoja suorastaan vihataan.

Kymmenen vuotta sitten myynnin johtamisen kulmakivet olivat markkinointilistat, kylmäsoitot ja pullan syönti. Vuonna 2015 ne ovat kiinnostavat sisällöt ja mielipidevaikuttaminen, markkinointiautomaatio, sekä sosiaalinen ja digitaalinen yhteistyö.

Tämän kaiken johtamiseen ja arjen pyörittämiseen tarvitaan ihan uudenlaiset työvälineet. Millainen sitten on B2B-myyjän toimiva digityökalupakki? Miten Twitteristä generoidaan liidejä? Miten toimii tehokas digitaalinen tarjousprosessi? Miten sisäistä some-verkostoa voidaan hyödyntää tiimin sisäisessä ideoinnissa ja vuorovaikutuksessa? Pyydä meidät käymään, niin selvitetään yhdessä, millainen olisi teidän tarpeisiinne sopiva myynnin digityökalupakki. Me tarjoamme pullat!

Aiheesta lisää

Office 365 Keep on Track -webinaari, helmikuu 2019 Webinaarivuosi 2019 on potkaistu käyntiin jälleen uudella Office 365 Keep on Track -webinaarilla. Tämän myötä meillä on takana jo 26 webinaaria, josta...
Office 365 Keep on Track -webinaari, joulukuu 2018 Vuoden 2018 viimeinen Keep on Track -webinaari on pidetty, ja on aika alkaa valmistella joulun viettoa ja uuden vuoden vastaanottoa. Tänä vuonna onkin...
Office 365 Keep on Track -webinaari, lokakuu 2018 Lokakuun webinaari on paketissa, ja takki on taas hetken aikaa suhteellisen tyhjä. Fiilis on kuitenkin kaikkea muuta kuin tyhjä, ja kärsimättöminä odo...
Office 365 Keep on Track -webinaari, elokuu 2018 Taas on yksi webinaari takana, ja voidaan alkaa ottaa uutta vauhtia kohti seuraavaa. Tällä kertaa rekisteröityneitä osallistujia oli ennätysmäärä, ja ...
Office 365 Keep on Track -webinaari kesäkuu 2018 Kesäkuun webinaari on takana, ja osallistujia jälleen kiitettävästi mukana. Varsin aktiivista yleisöä meillä näyttää olevan, ja saimme taas paljon hyv...
Vohvelin perusteet – näin tuunaat vohvelia Mitä eroa on hampurilaisella ja vohvelilla? Nyt ei puhuta ruokalajeista vaan digityötaidoista. Hampurilaisvalikolla viitataan usein kolmen viivan muod...

Tietoa kirjoittajasta

Jari Pullinen

Director, Product Development and Marketing

jari.pullinen@meteoriitti.com

+358503457485

Duunissa Sinisessä Meteoriitissa joulukuusta 2009 lähtien. Vastaan tällä hetkellä Valo Intranet -tuotteesta ja sen kansainvälistämisestä. Aiemmin olen toiminut digitaalisten palveluiden parissa myyntijohtajana Meteoriittissa, Microsoftilla, Trainers' Housessa, Satama Interactivella ja Quartalissa. Olen innoissani digitaalisen työn ja asiakaskokemuksen kehittämisestä.

Kirjoitukset (38)

Kommentoi