Verkkopalveluiden kilpailutuksissa tarjoajan kannattaa usein luottaa intuitioon siitä, milloin asetelmassa ei ihan kaikki ole kuin Strömsössä. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos ainoa päätöksenteon kriteeri on hinta, mutta kilpailuun osallistuvilta toimistoilta odotetaan maailmaa syleilevää visiointia palvelukonseptista.

Niukalla briefillä käynnistetty, hintaa painottava ja laajamittaista ideointia edellyttävä kilpailutus aliarvioi tilaajan ja toteuttajan vuorovaikutussuhteen merkitystä tai ideointiprosessin dynamiikkaa. Kuten kollega erään tarjouksen jälkipyykkiä pestäessä osuvasti totesi, tarjous ”ei voi olla yhden ihmisen luovuustrippi”. Projektityössä ja kilpailutuksessa taustoituksen laatu ja dialogin tiheys korreloivat voimakkaasti lopputulosten hyödynnettävyyden kanssa – sekä asiakkaan ja tilaajan välillä että toteuttavan tiimin kesken.

Verkkopalveluiden kilpailutusten kulku on säilynyt pitkään samankaltaisena: kilpailutettaville toimistoille lähetetään aluksi taustamateriaalia ja pidetään kysymys ja vastaus -tilaisuus. Sitten asiantuntijat vetäytyvät neukkareihin ja kahviloihin kasaamaan ehdotusta. Tunnelin toisesta päästä putkahtaa luovan prosessin hedelmä asiakkaan ja valintakonsulttien arvioitavaksi. Jos valinta ei osu oman organisaation kohdalle, alkaa enemmän tai vähemmän kuohuva perustelujen tulkinta.

Entä jos kilpailutuksen kriteeriksi asetettaisiin vuorovaikutuksen laatu ja syvyys? Tällöin kilpailuttaja voisi esivalinnan jälkeen viettää puoli päivää valittujen tiimien kanssa keskustellen ja ideoiden uutta palvelua antamansa tehtävänannon pohjalta. Hankkiutumalla yhteen kilpailuun osallistuvien tiimien kanssa asiakkaalle tulisi kokonaisvaltaisempi kuva siitä, kenen kanssa projekti on hyvä viedä läpi. Hanke saisi lentävämmän lähdön, kun siitä keskusteltaisiin yhdessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Menetelmä toki kuormittaisi kilpailuttavaa organisaatiota, mutta vastaavasti antaisi syvemmän kuvan tulevan kumppanuuden luonteesta.

Täydellisessä maailmassa niin toimittaja kuin tilaajakin laittavat itsensä likoon jo kilpailutusvaiheessa. Valintaperusteet ovat linjassa sen kanssa, minkälaisia näyttöjä toimittajilta odotetaan. Arvioinnissa painottuu vuorovaikutus liitetiedostojen pläräilyn ja sanamuotojen semanttisen pohdiskelun sijaan.

Voisiko seuraavan kehityshankkeen käynnistää arvottamalla toimistot uudella tavalla?

 

Ketterä asiakas ja ketterä toimittaja voivat vuorovaikutuksessaan hyödyntää digitaalisia välineitä, kuten Yammeria.

Lue lisää Yammerista projektiviestinnän helpottajana.

Aiheesta lisää

Organisaation yhteiset pelisäännöt luovat perustan onnistumisille Tapaan viikottain työssäni organisaatioita ja niiden edustajia, jotka tuskailevat seuraavanlaisten kysymysten parissa: Mistä tiedän ovatko kolleg...
Uusia tuulia Microsoft Ignitessa – 1. päivä Terveiset kuumasta ja kosteasta Orlandosta! Vuoden 2017 Microsoft Ignite –konferenssi kerää tänä vuonna paikalle noin 29 000 intohimoista ICT-alan ihm...
Digipinjatalle kyytiä Digitalisaatiossa tänä päivänä on yhä useammin kyse siitä, että innovoit jotain aivan uutta nokkelammin kuin kilpailijasi. Perinteiselle yritysjohtaja...
YIT Pulse -digitaalinen työpöytä ottaa kaiken irti SharePointista ja Office 365:sta YIT Pulse -sosiaalinen intranet ja digitaalinen työpöytä ajattelumalli on kokonaisratkaisun visio. Microsoft SharePoint ja Office 365 pilvipalveluna m...
Atlantis Hackathon 11.1.2017 Kalasataman toimistolla ja sen välittömässä läheisyydessä kokoontui reilun kolmenkymmenen innokkaan ryhmä, joka synnytti päivän aikana kolmeen eri haa...
Sarjaporttiteoria RS-232 (Recommended Standard 232) on kahden tietokonelaitteen väliseen tietoliikenteeseen tarkoitettu tietoliikenneportti, joka PC-koneissa tunnetaan ...

Tietoa kirjoittajasta

Kommentoi