Ei ole nyt Jartsa tai Lissu huoltamolla eikä jalkakäytävällä. Kolmas Nainen on siis tällä kertaa lähinnä ”yksi hyvä palvelu”. Olemme siis tänään mukana DigitalTre -tapahtumassa, joka on osa Digitalist Networkin pop-up tapahtumia. Aiheena on UX:n ja designin yhteensovittaminen.

Mitä on hyvä käyttökokemus ja mistä asioista se koostuu ja rakentuu?

Yksi tärkeimmistä asioista on huomioida, että meistä jokainen pitää eri asioita hyvänä. Laadukas visuaalinen ilme on kuin ikivihreä hitti – toinen tykkää ja toinen vihaa. Käyttökokemus on taasen selkeämmin määriteltävissä. Kun palvelun käyttö ei aiheuta valtavaa ahdistusta, vaan se tuntuu luontevalta ja selkeältä käyttää, on kyseessä käyttökokemukseltaan hyvä palvelu. Jokainen meistä osaa sanoa muutaman huonon käyttökokemuksen johon on törmännyt. Oudosti toimiva lippupalvelu tai ostoprosessin hassusti hoitava verkkokauppa nostaa verenpainetta käyttäjässään.

Omasta mielestäni hyvään käyttökokemukseen kuuluu seuraavat asiat.

Palvelu ymmärtää käyttötilanteen

Hyvä palvelu ymmärtää mistä olen tulossa ja mitä olen tekemässä. Se tunnistaa minun sen hetkisen tarpeeni, ja osaa palvelulla minua sen pohjalta. Se myös ymmärtää että tarpeet muuttuvat ajankohdan ja lokaation suhteessa.

Palvelu on inhimillinen

Varmasti yksi parhaista, ja käytetyimmistä, esimerkeistä on Mailchimp. Sen tapa viestiä käyttäjälle on todella viihdyttävä, ja jopa virheviestit saavat hymyn naamalle. Persoonallisuus nousee esille pieninä yksityiskohtina ja kylmä tietojärjestelmä alkaa tuntua luotettavalta kumppanilta.

Palvelu on navigoitavissa

Käyttäjän ei koskaan pitäisi joutua arvailemaan. Kun oikea sisältö on esillä oikeassa kontekstissa, jää turha hakeminen ja etsiminen vähemmälle. Sisältöjen ristiinlinkittäminen ja sisällön suosittelu helpottavat palvelun käyttöä. Intuitiivinen palvelu on hallittavissa vain muutaman minuutin käytön jälkeen.

Palvelu on yksinkertainen

Simplicity korostuu usean menestyneen palvelun käyttökokemuksessa. Karsimalla turhia ominaisuuksia pois ja yksinkertaistamalla palvelun näkymiä, saadaan koko järjestelmä tuntumaan helpommin omaksuttavalta.

Palvelu on helppokäyttöinen

Yksinkertaisuuskin voi mennä helposti äärimmäisyyksiin. Siksi helppokäyttöisyys pitäisi olla jokaisen palvelun ytimessä. Käyttäjätestaus palvelukehityksen jokaisessa kohdassa mahdollistaa epäkohtien havainnoinnin ja virheiden korjaamisen. Mitä helpompaa palvelun käyttö on, sitä useammin sitä haluamme käyttää.

 

Aiheesta lisää

Käyttökokemus osana asiakaskokemusta Olen tässä viimeaikoina käynyt puhumassa useammassa paikassa siitä, miten käyttökokemus vaikuttaa asiakaskokemukseen. Aika yksinkertaisella "googletuk...
Episerver CMS ja uudet 2017 toiminnallisuudet Episerver on jälleen julkaissut uusia toiminnallisuuksia tämän vuoden roadmapille. Tässä lyhyesti siitä mitä on tulossa ja odotettavissa. Painotus on ...
YLE:n Sekasin voitti Kultaisen Venlan Yle, Suomen Mielenterveysseura, Mielenterveyden keskusliitto ja Mannerheimin lastensuojeluliitto toteuttivat Sekasin-kampanjan, jonka tarkoituksena ol...
Palvelut syntyvät ulkopuolella Palvelumuotoilu ja uusien palveluiden synnyttäminen on aika monen pöydällä juuri tällä hetkellä. Tässä muutama ajatus minkälaisella prosessilla kannat...
Käytettävyystestaus Mobile First -ideologialla Käytettävyystestaus auttaa selvittämään, miten todellisiin kohderyhmiin kuuluvat henkilöt käyttävät palvelua. Käytettävyystestausta kannattaa tehdä os...
SharePoint käyttöliittymäsuunnittelun kannalta Aloitin työt SharePointin parissa vuonna 2010 kun SharePoint 2007, tuttavallisemmin MOSS, oli vielä projektien alustana ja uusi hieno SharePoint 2010 ...

Tietoa kirjoittajasta

Kommentoi