- 15.2.2016

SharePoint käyttöliittymäsuunnittelun kannalta

Aloitin työt SharePointin parissa vuonna 2010 kun SharePoint 2007, tuttavallisemmin MOSS, oli vielä projektien alustana ja uusi hieno SharePoint 2010 oli vasta tekemässä tuloaan. Taustalla minulla oli lähinnä työskentelyä julkiwebiin keskittyvien sisällönhallintajärjestelmien (WordPress, Drupal) kanssa ja ensivaikutelma SharePointista oli varsin jäykkä. Jokainen joskus SharePointin ulkoasumuokkausten kanssa tekemisissä ollut tietää, minkä tuskan takana yksinkertaisetkin muutokset voivat olla.

Versio versiolta SharePoint on onneksi kehittynyt myös käyttöliittymäpuolella. Samalla toki vaatimukset toimivan käyttöliittymän osalta ovat nousseet jatkuvasti.

Siinä missä vuosikymmenen alussa moni asiakas halusi vain oman logonsa intranettiään koristamaan, on nykyaikainen käyttöliittymä asiakkaan ilmeen mukainen, näyttävä, responsiivinen ja suorituskykyinen.

FoodPoint

Pilveen siirtyminen on tuonut myös omat haasteensa: Ennen alusta päivittyi kertarysäyksillä joka kolmas vuosi, mutta nyt päivityksiä tulee tipoittain jatkuvalla syötöllä. Loppukäyttäjän kannalta on hyvä, että SharePoint on aina ajantasalla, mutta teknisesti haasteena on, että alustan pitää pysyä päivitettävänä. Tämä tarkoittaa että SharePointin omiin tiedostoihin ei tehdä muutoksia, vaan ulkoasua pitää saada muokattua muilla keinoin.

Osa SharePointin elementeistä päivittyy myös ulkoisesti uusien versioiden myötä ja tämä tulee myös huomoida ulkoasua suunnitellessa.

SharePointin ulkoasumuokkaus on siis haastavampaa kuin koskaan. Haasteisiin on kuitenkin erittäin palkitsevaa pystyä vastaamaan sekä tarjota asiakkaalle ajanmukainen ja miellyttävä käyttöliittymäkokemus.

 

Olli Pelkkikangas
Käyttöliittymäsuunnittelija

 

Lue lisää
Sininen Meteoriitti – Intranet https://www.meteoriitti.com/intranet/
Sininen Meteoriitti – Episerver CMS https://www.meteoriitti.com/episerver-cms/
Ready-to-go SharePoint Intranet http://www.valointranet.com/

Aiheesta lisää

Moderni SharePoint – mitä, missä, milloin ja miksi? Kirjoitimme aikaisemmin jo mitä moderni SharePoint tarkoittaa Valon näkökulmasta. Sivosen Jussi avaa tässä tekstissä kattavasti mikä moderni SharePoin...
Näin saat henkilöstön rakastumaan uuteen intraasi – kymmenen vinkkiä Edelleen liian usein kuulee, kuinka taloon hankittiin uutta järjestelmää isolla hintalapulla, mutta käyttäjiä ei näkynyt missään. Tai hommattiin lisen...
Groupify – miksi siitä kannattaa innostua? Mikä saa suomalaisen SharePoint-nörtin reagoimaan täysin spontaanisti ja riemastumaan julkisessa kulkuneuvossa? Tietenkin Groupifyn saatavuus tuotanto...
Valo Intranet valittiin jälleen Euroopan parhaaksi Valo Intranet valittiin jo toista kertaa peräkkäin Euroopan parhaaksi Intranet/Extranet -ratkaisuksi European SharePoint Conference 2017 -tapahtumassa...
Valo Intranet kilpailee jälleen parhaan intran ja parhaan mobiiliratkaisun palkinnosta Valo Intranet on jälleen ehdolla vuoden European SharePoint Conference -tapahtumassa. Viime vuonna Valo valittiin Euroopan parhaaksi intranet-ratkaisu...
Suuren urheilujuhlan tuntua ilmassa – Igniten 2. päivä Toinen päivä Ignitessa alkoi melkoisella uutispläjäyksellä, eli Jeff Teperin luotsaamalla sessiolla, jossa julkistettiin SharePointin ja OneDriven uus...

Tietoa kirjoittajasta

Kommentoi