Työssäni näen melkoisen määrän niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin intranet-tarjouspyyntöjä. Niiden myötä minulle on syntynyt melko kattava kuva siitä, mitä asiakkaat intraneteiltään juuri nyt kaipaavat. Toisaalta uusimmat ja kehittyneimmät toiminnallisuudet siirtyvät toivelistalle vähän viiveellä – osaa niistä ei osata vielä edes pyytää.

Mitä ovat ne toiminnallisuudet, jotka juuri nyt nostavat päätään?

Mobiiliominaisuudet ja -appsit

Mobiili-intranet vie organisaatioviestinnän aivan uudelle tasolle, kun uutisia voi lukea, tykätä ja kommentoida käyttäjäystävällisesti puhelimella. Push-notifikaatiot pitävät huolta, että korporaation viesti tavoittaa loppukäyttäjät paremmin kuin koskaan ennen. Lisäksi mobiili käyttöliittymä on syytä pelkistää kaikesta ylimääräisestä. Siksi myös Valo-intranetin saa nyt mobiilisovelluksena.

Pakettiratkaisut

Toinen merkittävä trendi on niin kutsutut paketti-intranetit, eli yritykset eivät halua käyttää aikaansa ja resurssejaan pyörän keksimiseen vaan ottavat sen mieluummin suoraan paketista käyttöön. Aiemmin pakettiratkaisuja vaivasi mm. kieli- ja aluekohtaisen kohdentamisen puute, mikä aiheutti monille globaaleille organisaatioille räätälöimispakkoa.

Tähän puutteeseen on kuitenkin nyt vastattu – Valoon on rakennettu monikielisyysratkaisu, joka tekee kieliversioinnista kivutonta ja käytännöllistä. Näin sisältöä voidaan kohdentaa ja personoida entistä paremmin, mikä on sekin yksi kasvava tarve intranetmaailmassa.

Botit eli automatiikka

Mielenkiintoinen uusi trendi on erilaiset botit, joiden yksi yleisin ilmentymä on chat-assistentti. Automatiikka tukee toista kasvavaa trendiä eli itsepalvelua, kuten esimerkiksi lomakkeiden täyttöä. Käytännössä chat-botti voi tarkoittaa esim. sitä, että kun käyttäjä on täyttämässä lomaketta ja tuumailee sen parissa aikansa, chat hyppää esiin ja alkaa tiedustella avuntarvetta. Tämä toiminnallisuus on jo tuttu monista verkkokaupoista.

Videosisällöt

Muun maailman ilmiöt näkyvät toki intranetkäyttäytymisessäkin ja videoiden yleistyminen siirtyy myös organisaatioviestintään. Joissakin asiakasorganisaatioissamme uutiset on korvattu kokonaan videosisällöillä. Yleisempi käyttötapa on tehdä erilaisia käyttöohjeita videoiksi. Modernit intranetit tukevat jo hyvin videosisältöjä. Kannattaa tutustua Valon Uusimmat Videot  -toiminnallisuuteen.

Pelillistäminen

Kun mietitään, miten käyttäjät saadaan aktiivisesti osallistumaan ja lukemaan sisältöjä intranetissa, yksi ratkaisu on pelillistäminen. Tästä hyvä esimerkki on Valo Intranetin ideanhallintatyökalu (idea management). Työntekijöitä kannustetaan kertomaan omia ideoitaan esimerkiksi liiketoimintaan, tuotteisiin tai vaikka toimitilojen ergonomiaan liittyen.

Ideoita voi kommentoida, niistä voi tykätä, niitä voi äänestää ja ideoiden hallintaan on valmis prosessi aina käyttöönottoon asti. Samalla saadaan huikeasti statistiikkaa, kuka on aktiivisin ideoija, minkä kategorian ideoita on eniten, mikä idea on tykätyin ja niin edelleen. Kun tähän liitetään vielä jokin porkkana, kuten kuukauden aktiivisimman ideoijan palkitseminen, saadaan ihmiset aktivoitumaan ja osallistumaan. Pelillistäminen toimii.

Vanhat toiminnallisuudet pitävät kuitenkin pintansa uusien rinnalla

Vaikka uusia trendejä pulpahtelee pintaan kaiken aikaa, tietyt perustoiminnallisuudet pysyttelevät sitkeästi toivotuimpien, käytetyimpien ja halutuimpien intranet-toiminnallisuuksien listalla. Oma näkemykseni asiakkaiden Intranetin top 10 -toivelistasta tällä hetkellä onkin lyhyesti ja ytimekkäästi seuraava:

  1. Uutiset
  2. Tapahtumakalenteri
  3. Sisältösivut
  4. Linkit
  5. Mobiilikäyttö
  6. Sosiaalisuus
  7. Tehokas haku ja henkilöhaku
  8. Analytiikka, käyttöstatistiikka
  9. Monipuolinen käyttöoikeuksien hallinta
  10. Kollaboraatio ja ryhmätyöskentely

 

Top 10 sijoituksesta taistelevat myös lomakkeet ja itsepalvelu, kyselyt, FAQ-sivut, avoimet työpaikat, kirpputori ja blogit.

 

Valo-intranetiin saa nämä kaikki, tietenkin!

Lue lisää Valosta

Aiheesta lisää

Moderni intranet yhdistää 8000 VodafoneZiggo työntekijää Vodafone Groupin ja Liberty Globalin fuusion jälkeen tänä vuonna, 8 000 VodafoneZiggo-työntekijää Alankomaissa tarvitsi uuden yhteistyöalustan, joka o...
Case Eldon: Modernilla intralla globaalia yhteistyötä Eldon on valmistanut ratkaisuja sähkölaitteiden suojaukseen vuodesta 1922 lähtien. Eldon-tuotteita valmistetaan kahdessa huippuluokan tehtaassa Romani...
Norwegian Church Aid luottaa Valoon Norwegian Church Aid allekirjoitti sopimuksen Office 365:lle pohjautuvan Valo Intranetin toimituksesta. Koska Norwegian Church Aid on yksi Pohjoismaid...
Digipinjatalle kyytiä Digitalisaatiossa tänä päivänä on yhä useammin kyse siitä, että innovoit jotain aivan uutta nokkelammin kuin kilpailijasi. Perinteiselle yritysjohtaja...
YIT Pulse -digitaalinen työpöytä ottaa kaiken irti SharePointista ja Office 365:sta YIT Pulse -sosiaalinen intranet ja digitaalinen työpöytä ajattelumalli on kokonaisratkaisun visio. Microsoft SharePoint ja Office 365 pilvipalveluna m...
Helsinki Business College Oy siirtyi Valoon Suomen Liikemiesten Kauppaopistoa pitää yllä Helsinki Business College Oy. Sen omistavat tasaosuuksin Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiö sekä He...

Tietoa kirjoittajasta

Kommentoi