Palveluiden kehittäminen on viime vuosina ollut keskeisimpiä kilpailukyvyn kasvattamisen keinoja. Parhaimmillaan se on luonut uutta liiketoimintaa, uusia liiketoimintamalleja ja liiketoiminnan kehittämisen malleja.

Pahimmillaan se on ajanut yrityksiä tilanteeseen, jossa uusiin palveluihin investoidut suuret summat aiheuttavat it-lähtöisiä liiketoimintariskejä.

Palveluiden rakentaminen järjestelmien päälle on riskialtista

Monet liiketoiminnan järjestelmät – esimerkiksi CRM tai ERP – tarjoavat rajapinnan tai toiminnallisuuksia, joiden avulla voit kätevästi luoda palveluita asiakkaille ja muille sidosryhmille. Parhaimmillaan voit luoda järjestelmien päälle monikanavaisen palveluiden ekosysteemin mobiiliapplikaatioineen.

Mitä tapahtuu sinä päivänä, kun järjestelmäsi toimittajalta loppuu puhti ja kehitystahti hidastuu? Tai kun uudet teknologiat mahdollistavat palveluita, joihin toimittajasi järjestelmä ei vaan enää taivu?

Tai entä jos strategian muutos edellyttää liiketoimintaasi kehittymään uusiin suuntiin eikä järjestelmäsi ja päälle rakennetut ekosysteemit taivu uusiin tarpeisiin?

Pian huomaat olevasi tilanteessa, jossa liiketoiminnan järjestelmästä ja sen päälle rakennetuista palveluista tulee liiketoiminnan kehittämisen jarru.

Abstraktio apuun

Yksinkertaisimmillaan abstraktio tarkoittaa sitä, että asioita rakennetaan toisistaan riippumattomista palasista. Yksi palanen hoitaa oman tehtävänsä ja kommunikoi muiden palasten kanssa API-rajapintojen kautta. Teoriassa sillä, miten ja millä teknologioilla yksi palanen on tehty, ei ole mitään merkitystä.

IT-infrastruktuurin näkökulmasta abstraktio luo suojaverkon, joka vähentää riippuvaisuutta yksittäisistä järjestelmistä ja toimittajista. Ideaalitilanteessa järjestelmät ja palvelut ovat liitetty toisiinsa hyvin määritellyn API-rajapinnan kautta eikä yksittäisen palan muuttaminen vaikuta muihin. Näin teoriassa esim. ERP-järjestelmää vaihdettaessa ei tarvitse päivittää mitään ERP:stä riippuvaisia palveluja tai järjestelmiä.

Abstraktio - esimerkki 1

API-rajapinnan avulla ulkoiset palvelut ja omat järjestelmät kohtaavat.

Mitä tehokkaammin hallinnoit rajapintoja, sitä helpompi sinun on kehittää palveluita. Azure tarjoaa kätevän API Gateway –palvelun, jolla voit niputtaa käyttämiäsi API-rajapintoja helpommin hallittaviksi kokonaisuuksiksi. Ihan kaikkiin tilanteisiin tämä ei ole optimaalinen ratkaisu, mutta jo pelkästään API Gatewayn tarjoama luvittaminen ja lähes reaaliaikainen analytiikka voivat olla tarpeeksi painavia syitä siihen siirtymiseen.

Integroi kerran, hyödynnä monta kertaa

Palveluväylän käyttäminen yksinkertaistaa järjestelmien integrointeja. Sen sijaan että palvelut ja järjestelmät keskustelisivat suoraan API:n välityksellä, integroidaan ne vain kerran palveluväylään, joka välittää keskustelun.

Palveluväylien haasteena on perinteisesti ollut korkea hinta ja jäykkyys, mutta pilvessä ne voidaan toteuttaa kevyesti ja joustavammin. Yhdessä API Gatewayn avulla voitte avata järjestelmiänne suoraan kumppaneille. Tällöin te olette syvemmällä tasolla osa kumppaninne omaa toimintaa, esimerkiksi kumppanin myymiä palveluita.

Abstraktio - esimerkki 2

Useissa IT-projekteissa törmää kellareissa asustaviin peikkoihin, vanhoihin monoliittisiin järjestelmävanhuksiin, joihin ei haluta koskea. Palveluväylä tarjoaa niille mahdollisuuden vanheta arvokkaasti. Integroimalla vanhat järjestelmät palveluväylään niistäkin voi tulla osa reaaliaikaisesti toimivaa infrastruktuuria.

Azurella eroon järjestelmien kehittämisen monimutkaisuudesta

Pisimmilleen vietynä abstraktoinnin ideologia ilmentyy mikropalveluissa eli järjestelmissä ja palveluissa, jotka koostuvat useammasta yksittäisestä palasesta. Yksi viime vuosien mielenkiintoisimmista keskusteluista oli väittely siitä minkälaisissa tilanteissa tulisi lähteä mikropalvelukehittämisestä ja missä rakentaa monoliitteja – ts. järjestelmiä, jotka koostuvat perinteiseen tapaan ”yhdestä palasesta”.

Tällä hetkellä konsensus vaikuttaa olevan, että järjestelmien rakentaminen on fiksuinta aloittaa monoliitin rakentamisella ja siirtyä mikropalveluihin järjestelmän kypsyessä. Pääargumentit tälle ovat, että mikropalvelut lisäävät monimutkaisuutta ja useamman palasen rinnakkainen rakentaminen hidastaa kehittämistä.

Yksi keino välttää tätä on hyödyntää Azuren tarjoamia palveluita. Sinun ei tarvitse luoda uusia palveluita tyhjästä vaan voit tehdä niitä hyödyntämällä Azuren valmiita funktioita. Parhaimmillaan luot ensimmäisen kehitysversion tunneissa ja saat jatkokehittämisen kaupan päälle.

Kokonaisuuden hallintaan Azure sisältää kaksi selkeää kokonaisuutta. App Services on näistä kahdesta helppokäyttöisempi ja tarjoaa ”suoraan hyllyltä” toiminnallisuuksia, esimerkiksi palvelun automaattiseen skaalaamiseen ja autentikointiin. Service Fabric taas tarjoaa matalamman tason frameworkin, jonka muokkaaminen vaatii enemmän työtä mutta tarjoaa mahdollisuuksia hyvin hienovaraiseen säätämiseen.

Jos haluat oppia lisää Azuren palveluista, tutustu Azure-artikkelisarjaamme

Jos haluat kuulla miten Azuren palveluilla voidaan kehittää teidän palveluita, ota yhteyttä.

Aiheesta lisää

Tutkimus: Suomalaisten IT-ahdistus on liioiteltua Sinisen Meteoriitin tilaaman tutkimuksen mukaan yli 80 % työssäkäyvistä suomalaisista suhtautuu positiivisesti uusiin digitaalisiin työvälineisiin. Va...
Valo voitti jälleen ClearBoxin Intranet Choice – Value -palkinnon Brittiläinen konsulttifirma ClearBox tekee vertailua SharePoint intranet-ratkaisuista ja palkitsee vuosittain parhaat ratkaisut. Valo valittiin juuri ...
Moderni SharePoint on kuumaa kamaa Järjestimme 6.11. Microsoft-talolla tilaisuuden "Uuden sukupolven intranet ja moderni Office 365". Päivän teemana oli moderni SharePoint ja moderni Va...
Kumpi voittaa, äly vai tunne? Järjestimme lokakuun 23. päivä Kämpin Peilisalissa tapahtuman otsikolla "Äly, tunne & työpäiväkokemus". Päivän aikana kysyimme osallistujilla seur...
Valo tuplafinalisti 2018 ESPC Awardsissa Valo on jo kolmatta vuotta putkeen finalistina 2018 ESPC Awardsissa.. Ja, mikä mahtavinta, Valo on jo toista kertaa mukana tuplafinalistina! Valo o...
Office 365 Keep on Track -webinaari, lokakuu 2018 Lokakuun webinaari on paketissa, ja takki on taas hetken aikaa suhteellisen tyhjä. Fiilis on kuitenkin kaikkea muuta kuin tyhjä, ja kärsimättöminä odo...

Tietoa kirjoittajasta

Kommentoi