- 21.3.2018

Hiljaisuus tappaa innon

Uuden aloittamisessa on omanlaisensa momentum. Draivi tekemiseen tuntuu syntyvän kuin itsestään, kun päästään aloittamaan jotain ihan uutta. Oli se sitten uusi lukuvuosi, projekti tai yritys. Innolle tuntuu kuitenkin olevan luonteenomaista sen laantuminen. Täytyykö niin olla?

Mitä, jos into voisikin olla pysyvä arjen tunnetila? Mitä jos intoa voisi lietsoa ja ylläpitää yli maanantaiden? Miten teknologia voisi tässä asiassa auttaa?

Jaettu into on moninkertainen

Melkein mitä tahansa tunnetilaa on helpompi pitää yllä ja lietsoa yhdessä muiden ihmisten kanssa kuin yksin. Ikävänä esimerkkinä tästä on someraivo. Mukavana esimerkkinä urheilujuhlan jälkeinen jaettu riemu. Työskennellessä riemua ja raivoa olennaisempi tunne olisi tekemisen into, jota voisi jakaa kollegoiden kanssa.

Etenkin innon ja innostumisen kannalta nopeus on tärkeää: kun joku innostuu, sitä intoa täytyy voida jakaa nopeasti. Muuten into ehtii laantua.

Meitä ajetaan kuitenkin usein itsenäiseen ja yksinäiseen työskentelyyn. Etenkin etäopiskelu ja -työskentely vie meidät kauas muista ihmisistä. Tällöin kommunikaatiomahdollisuuksien merkitys nousee arvoon arvaamattomaan. Kun yhteydenpitoa ei voi tehdä kasvotusten, sitä täytyy voida tehdä digitaalisesti.

Etenkin innon ja innostumisen kannalta nopeus on tärkeää: kun joku innostuu, sitä intoa täytyy voida jakaa nopeasti. Muuten into ehtii laantua. Kommunikaatiomahdollisuuksien tulisikin olla helppokäyttöisiä ja arjessa läsnä.

Opiskeluintoa katkeamattomasta kommunikaatiosta

Olen itsekin korkeakouluja käyneenä ja niissä työskennelleenä usein miettinyt esimerkiksi etäopiskelua. Läsnäpäivinä opettaja puhaltaa opiskelijoihin intoa ja syntyy yhteinen oppimisen ilo. Sitten porukka hajaantuu ja jää oppimisensa kanssa yksin. Useimmiten opiskelualustat eivät ole erityisen helppokäyttöisiä tai inspiroivia ja siellä suoritetaan vain absoluuttisesti pakolliset asiat.

Opiskelualustoilla voisi olla paljon monipuolisempi rooli, kuin pelkkä materiaalien jakelu ja tehtävien suorittaminen. Opettajan ja opiskelijoiden välinen sekä opiskelijoiden keskinäinen kommunikaatio auttaisi säilyttämään tekemisen intoa, kun ajatuksia, tuntemuksia ja tehtäviä voisi jakaa.

Kun läsnäpäivänä yhdessä on ensin saatu luotua innostuksen alku, niin sen jälkeen sitä samaa fiilistä on mahdollista ylläpitää virtuaalisilla välineillä seuraavaan kasvokkain tapahtuvaan kohtaamiseen saakka. Mitä pidempään sen sijaan jonkin asian tiimoilta on hiljaista, sitä todennäköisemmin into laantuu.

Uskon, että niin valtionhallinnossa, koulutuksessa kuin yrityselämässäkin digitaalisten työkalujen rooli yhteisten tunnetilojen ylläpitäjänä kasvaa. Se vaatii työkaluilta paljon. Onni on, että monet uudet työkalut pystyvät paljon parempaan, kuin mihin vanhat ovat koskaan pystyneet. Kerron niistä sinulle mielelläni lisää.


Lataa maksuton opas, jossa käymme läpi viisi tuottavan tiimin tunnetilaa. Haluaisimme esitellä sinulle Tahdon, Turvan, Tarmon, Tempon ja Innon.

Lataa opas

Tiimi, tunne, teknologia

Aiheesta lisää

Microsoft Sway – oletko valmis keinumaan? Office 365 -jumppa jatkuu ja tällä kertaa jumpataan keinuen. Kun puhutaan esitysohjelmistoista, niin ajattelet varmaan ensimmäisenä PowerPointia. Mutt...
Digitaalisuus tekee meistä inhimillisempiä Työ on murroksessa ja siitä voi syyttää teknologiaa. Tämä ei kuitenkaan tapahdu nyt ensimmäistä kertaa vaan hyvin samankaltainen ilmiö toteutui jo teo...
Vohvelin perusteet – näin tuunaat vohvelia Mitä eroa on hampurilaisella ja vohvelilla? Nyt ei puhuta ruokalajeista vaan digityötaidoista. Hampurilaisvalikolla viitataan usein kolmen viivan muod...
Digi-taka – näin saat enemmän irti digistä Jos rakastat jalkapalloa, tiedät varmasti käsitteen 'tiki-taka'. Se viittaa nopeaan liikkeeseen ja pallonhallintaan perustuvaan pelityyliin, muun muas...
Tökkiikö teknologia?  Väitän, että onnistunut teknologiaprojekti on 20 % teknologiaa ja 80 % työkulttuuria, työtapoja ja asennetta. Eikö kuulostakin hieman erikoiselta? Onn...
Viikon vohveli – Skype-treeni kollegan kanssa pitää pölhöt palaverit loitolla Tiesithän varmasti, että Skypessä on mahdollista jakaa ruutua ja piirtää whiteboardille? Tai että videopuhelun voi nauhoittaa? Jos et tiennyt, niin lu...

Tietoa kirjoittajasta

Jussi Sivonen

Vanhempi konsultti

jussi.sivonen@meteoriitti.com

+358406790880

Jussi rakentaa parempia sisäisen viestinnän ratkaisuja ja kehittää digityötapoja yhdessä asiakkaiden kanssa.

Kirjoitukset (6)

Kommentoi