- 16.5.2018

Digitaalisuus tekee meistä inhimillisempiä

Työ on murroksessa ja siitä voi syyttää teknologiaa. Tämä ei kuitenkaan tapahdu nyt ensimmäistä kertaa vaan hyvin samankaltainen ilmiö toteutui jo teollisen vallankumouksen aikana.

Kuten sanoin, teknologia on syyllinen, mutta onko työn murros huono asia? Etenkin media tykkää maalailla piruja seinille ja puhuu lähes yksinomaan uuden teknologian, eritoten tekoälyn ja robotiikan, uhkakuvista. Milloin robotit vievät meidän työmme?

Missä ovat positiiviset kuvat ja skenaariot? Työ muuttuu, mutta toivottavasti parempaan suuntaan. On selvää, että toimenkuvia katoaa, mutta samalla syntyy uusia tehtäviä, joista robotti ei selviä.

Demos Helsingin Johannes Anttila nosti hyvin esille Neljä tapaa tarttua tulevaisuuteen tapahtumassa, että emme voi ymmärtää uutta työtä vanhoilla työn käsitteillä ja malleilla. Esimerkiksi 8-16 ja 5 päivää viikossa -malli pätee tänä päivänä yhä harvemmin työn tekemiseen. Hierarkiset organisaatiokaaviotkin alkavat kuulostaa jo kovin vanhalta.

Ja entä jos ei ole vain yhtä työn tulevaisuutta vaan monia tulevaisuuksia?

Digi tulee eikä sille mitään mahda. Pian kaikki organisaatiot ovat digitaalisia, jopa myös perinteisemmät teollisuuden alan toimijat. Esimerkiksi kotimaisen hitsausalan perheyritys Kemppi kehittää nykyään softaa ja vie hitsaamista uudelle tasolle. Ja Ponssekin toimittaa softaa metsäkoneiden osana.

Uusi teknologia vaatii uutta osaamista ja uudenlaisia kyvykkyyksiä. Uusi työ ja tulevaisuus vaatii ja tarjoa itseohjautuvuutta. Se tarkoittaa, että työstä tulee entistä henkilökohtaisempaa ja vastuu työpäivän suunnittelusta on yhä enemmän työntekijällä.

Otsikossa väitän, että digitaalisuus tekee meistä inhimillisempiä. Tarkoitan tällä sitä, että digin ja automaation pitäisi vapauttaa sekä organisaation että ihmisten resursseja merkityksellisempään toimintaan. Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko ilmaisi asian edellä mainitussa tilaisuudessa näin: ennen johdettiin tehtaita, nyt pitää oppia johtamaan aivoja ja tunteita.

Parempaa arkea, parempaa liiketoimintaa

Microsoft julkaisi keväällä tutkimuksen, jossa tutkittiin yritysten digitaalista kulttuuria. Tutkimuksen mukaan ”suomalaisissa työpaikoissa, joissa digitaalinen kulttuuri on vahva, 44 prosenttia työntekijöistä kokee voivansa tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla ja mieltää oman työpanoksensa merkittäväksi. Heikossa digitaalisessa kulttuurissa näin tuntevia työntekijöitä on vain 8 prosenttia, eli jopa 5 kertaa vähemmän”.

Digitaalinen työympäristö on jaettu ja yhteinen, mutta myös hyvin henkilökohtainen. Oma aktiivisuus ja omat valinnat rakentavat näkymän työhön ja työpäivään. Työn luonne ja käsitys muuttuu, mutta työ on edelleen keskeinen tapa kiinnittyä maailmaan.

Teknologian avulla työstä siis pitäisi tulla entistä merkityksellisempää. Jos ei tältä tunnu, niin missä mättää?

Niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin teknologiset ongelmat ovat harvemmin kovin teknologisia. Suurin syy on edelleen inhimillinen elementti. Vuonna 2016 tutkimme suomalaisten työtapoja. Tutkimuksen mukaan vain 10 % suomalaisista koki, että työtapoja kehitetään fiksusti yhteistyössä tehokkuuden ja liiketoiminnan tavoitteiden lähtökohdista.

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:VER-3.5-JV-SS-JS-PV-finalfinal

Näyttääkö tutulta? Tuo ei ole mitään salaista koodia. Jos teidän organisaatiossanne sähköpostit täyttyvät vastaavista rimpsuista, niin jossain mättää. Eikä ongelma ole teknologiassa.

On hyvin todennäköistä, että ette tarvitse yhtään uutta järjestelmää. Eli vastaus teknologiseen kysymykseen ei ole teknologinen vaan inhimillinen. Vahvan digikulttuuri vaatii yhteiset pelisäännöt yhteisten järjestelmien käyttöön.

Eikä kyse todellakaan ole mistään suurista strategian uudistuksista. Useimmilla organisaatioilla perustarpeet ovat hyvin samanlaisia ympäri maailman. Tähän ajatukseen perustuu esimerkiksi meidän Valo Intranet.

Olet varmasti kuullut sanonnan, että data on tulevaisuuden öljy. Väitän kuitenkin, että kommunikaatio on tulevaisuuden öljy. Mitä paremmin viestimme toistensa kanssa, mitä enemmän ymmärrämme toisiamme, sitä tehokkaampia olemme. Ja toivottavasti jopa hieman inhimillisempiä.

Aiheesta lisää

Valo voitti jälleen ClearBoxin Intranet Choice – Value -palkinnon Brittiläinen konsulttifirma ClearBox tekee vertailua SharePoint intranet-ratkaisuista ja palkitsee vuosittain parhaat ratkaisut. Valo valittiin juuri ...
Moderni SharePoint on kuumaa kamaa Järjestimme 6.11. Microsoft-talolla tilaisuuden "Uuden sukupolven intranet ja moderni Office 365". Päivän teemana oli moderni SharePoint ja moderni Va...
Kumpi voittaa, äly vai tunne? Järjestimme lokakuun 23. päivä Kämpin Peilisalissa tapahtuman otsikolla "Äly, tunne & työpäiväkokemus". Päivän aikana kysyimme osallistujilla seur...
Valo tuplafinalisti 2018 ESPC Awardsissa Valo on jo kolmatta vuotta putkeen finalistina 2018 ESPC Awardsissa.. Ja, mikä mahtavinta, Valo on jo toista kertaa mukana tuplafinalistina! Valo o...
Office 365 Keep on Track -webinaari, lokakuu 2018 Lokakuun webinaari on paketissa, ja takki on taas hetken aikaa suhteellisen tyhjä. Fiilis on kuitenkin kaikkea muuta kuin tyhjä, ja kärsimättöminä odo...
Lanseerasimme intranetin romutuspalkkion Meillä on suuri huoli kotimaisten digitaalisten työympäristöjen tilasta. Mielikuvissa me suomalaiset olemme digiteknologian kärkimaita, mutta silti ai...

Tietoa kirjoittajasta

Pekka Walkama

Toimitusjohtaja

pekka.walkama@meteoriitti.com

Sinisen Meteoriitin tähtijoukkojen ylikomentaja, digitaalisen bisneksen yleisosaaja, yrittäjä, johtaja ja asiakaspalvelija.

Kirjoitukset (27)

Kommentoi