- 6.6.2018

Älä rankaise änkyrää erilaisuudesta

Olisipa se helppoa ja mukavaa, jos kaikki ihmiset ymmärtäisivät välittömästi uusien työkalujen hyödyt ja ottaisivat ne kerta heitolla sujuvasti käyttöön. Paitsi että ei se lopulta olisi hyvä ollenkaan. Me tarvitsemme vastarannalla mököttäjiä, johtuipa se sitten iän tuomasta muutoksen pelosta tai periaatteellisesta vastaanharaamisesta.

Kriittinen tarkastelu kuuluu asiaan

Kun työpäivään putkahtaa uusi työkalu, sitä kuuluukin vähän kritisoida ja tarkastella kriittisesti. Onko tämä nyt ihan pakko ottaa käyttöön? Miksi, kun meillähän on jo tämä toinen? Miten tätä muka käytetään ja mihin? Enkö voisi vain käyttää sähköpostia?

Kyllä joskus on käynyt niinkin, että vauhtisokeus sai tekemään asioita, joita ei ehkä olisi sittenkään kannattanut. Silloin olisi ollut vastaan laittava kollega paikallaan.

Kun asiat perustellaan ja selitetään juurta jaksain, ne myös ymmärretään ja tullaan miettineeksi juurakon kautta. Innostujat ja edelläkävijät ovat erinomaisessa asemassa siinä, että he saavat uusien työkalujen mukanaan tuomat kilpailuedut heti käyttöönsä. Mutta kyllä joskus on käynyt niinkin, että vauhtisokeus sai tekemään asioita, joita ei ehkä olisi sittenkään kannattanut. Silloin olisi ollut vastaan laittava kollega paikallaan.

Peloissa piilottelee hyviä kysymyksiä

Ihmiset joita muutokset pelottavat, ahdistavat ja joskus vähän suututtavatkin, katsovat asioita yleensä huolestunein silmin. Osa huolista on turhia, mutta osassa piilee viisaus. Turhat, mutta yleiset ja inhimilliset huolet ovat muotoa:

”Minä rikon sen, kun en osaa käyttää sitä.”

”Näytän nololta, kun en osaa käyttää sitä.”

”En ikinä opi sitä.”

”Minun hyvä, vanha systeemini tuhoutuu, jos tätä uutta työkalua aletaan käyttää.”

Näiden huolien ja pelkojen lieventämisessä kollegoiden ja johtajien asenne on kriittinen: vähättely ja ylemmyydentunto auttavat harvoin. Ylipäätään huolia, niin näitä kevyempiä kuin niitä painavampiakin, kannattaa kuunnella tarkkuudella ja lempeydellä. Jotain yllättävää voi tapahtua, ellei asiaa ole ajatellut ja siihen ole varautunut. Kuuntelemalla vastarannan ääniä pääsee taklaamaan potentiaaliset riskit ennalta.

Muutos vie aikaa

Anna muutokselle, ja änkyröille, aikaa.

Erilaisuudesta kumpuaa toimiva tiimi

Meistä olisi useimmiten kiva tehdä töitä samanmielisten kanssa. Yksi ehdottaisi, että otettaisiin käyttöön Teams ja kaikki sanoisivat kyllä ja seuraavana aamuna se olisi jo tehokäytössä. Olisihan se ihanaa. Todellisuudessa ihmiset kehittyvät paremmin tiimeissä, joissa on erilaisuutta ja erimielisyyksiä.

Rakentava konflikti kasvattaa ja sieltä kumpuaa parempia ideoita ja toteutuksia.

Siksi on hyväksyttävä, että työelämässä on kaoottisuutta. On niitä, jotka yrittävät viimeiseen asti käyttää sähköpostia. On organisaatioita, joissa on SharePoint-työtiloja ja Teamseja sekaisin vielä hyvän tovin. On tiimejä, joissa yhdelle lähetetään Yammer-tiivistelmä sähköpostiin kerran viikossa. Se aiheuttaa enemmän asioiden yhteen sovittelemista, mutta sellaista elämä on. Ei se mene niin kuin suunnitellaan eikä asetu annettuihin raameihin mukisematta.

Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö uusia työkaluja kannata yrittää saada kaikkien käyttöön. Eikä tämä tarkoita sitäkään, etteikö se olisi mahdollista. Se vain vaatii ymmärrystä ja hyviä hermoja. Toivoton tuskailu on harvoin hyvä tie. Parempi tie on yrittää täysillä, puskea tarvittaessa, joustaa toisinaan ja pyrkiä yhteisymmärrykseen.


Lataa maksuton opas, jossa käymme läpi viisi tuottavan tiimin tunnetilaa. Haluaisimme esitellä sinulle Tahdon, Turvan, Tarmon, Tempon ja Innon.

Lataa opas

Tiimi, tunne, teknologia

Aiheesta lisää

Lanseerasimme intranetin romutuspalkkion Meillä on suuri huoli kotimaisten digitaalisten työympäristöjen tilasta. Mielikuvissa me suomalaiset olemme digiteknologian kärkimaita, mutta silti ai...
Sari Soinoja on vuoden kouluttaja Alma Talent palkitsi Sinisen Meteoriitin vanhemman konsultin Sari Soinojan vuoden kouluttajana. Sari on kouluttanut digitaalisen ajan assistentteja ko...
Valo ja Sininen Meteoriitti valittu Microsoftin SharePoint Business Apps Partner -ohjelmaan SharePoint Business Apps Partner Program on Microsoftin uusi kumppanuusohjelma, johon Microsoft on valinnut kourallisen yrityksiä ympäri maailmaa. Ohj...
Konsultin arkea, intra per kuukausi  Sivosen Jussi toimii Meteoriitilla vanhemman konsultin roolissa. Kun Jussi tuli taloon intranet-konsultiksi oli Valosta julkaistu juuri kolmosversio. ...
Moderni SharePoint – mitä, missä, milloin ja miksi? Kirjoitimme aikaisemmin jo mitä moderni SharePoint tarkoittaa Valon näkökulmasta. Sivosen Jussi avaa tässä tekstissä kattavasti mikä moderni SharePoin...
Office 365 Keep on Track -webinaari, elokuu 2018 Taas on yksi webinaari takana, ja voidaan alkaa ottaa uutta vauhtia kohti seuraavaa. Tällä kertaa rekisteröityneitä osallistujia oli ennätysmäärä, ja ...

Tietoa kirjoittajasta

Kommentti artikkeliin “Älä rankaise änkyrää erilaisuudesta
  1. Erkki Heikkinen sanoo:

    Puhutteleva blogi, hyvä!

Kommentoi