- 14.9.2018

Konsultin arkea, intra per kuukausi 

Sivosen Jussi toimii Meteoriitilla vanhemman konsultin roolissa. Kun Jussi tuli taloon intranet-konsultiksi oli Valosta julkaistu juuri kolmosversio. Kahden ensimmäisen vuoden aikana Jussi vetikin Valo-projekteja aikamoisella tahdilla. 

– Ekan kahden vuoden aikana tykitin kaksikymmentä Valo-projektia, eli melkein intra per kuukausi, Jussi kertoo.

Ennen Meteoriittia Jussi toimi mm. yrittäjänä, Mr. SharePointina Jyväskylän ammattikorkeakoulussa sekä lautapoikana rakennustyömaalla. 

– Oma tausta on hyvinkin teknologinen, mutta näin sitä vain vanhasta python-koodarista kehittyi tällainen käsienheiluttelija, Jussi naurahtaa.

Jussi muistelee, että työhaastattelussa hän saattoi ehkä jopa liioitella tiettyjä asioita ja ominaisuuksia. 

– Kun haastattelussa aikanaan kyseltiin kokemusta eri teknologioista ja valmiuksista, taisin sanoa aika lailla ”joo” jokaiseen kohtaan. Siinä saattoi olla hitusen liioittelua, Sivonen naurahtaa.

Lopulta konsultin roolissa ratkaisee kuitenkin asenne ja oma tieto- sekä taitovalikoima. Tämä on paketti, joka jokaisen pitää itse luoda. 

Vanhempi konsultti Jussi Sivonen

– Oon tykännyt siitä, että on voinut lähteä liikkeelle omalla taitovalikoimalla ja kehittää toimenkuvaa sen pohjalta. Aloitin puhtaasti intranet-konsulttina, mutta nykyään oma työ koskee vahvasti myös muidenkin kanavien ja työkalujen käyttöönottoa. Tykkään vapaudesta, että toimenkuva kehittyy oman mielenkiinnon mukaan, Jussi toteaa.

Millaista konsultin arki oikein on? Jussin mukaan konsultin tehtävä on välillä toimia tulkkina, ja välillä taas räätälinä. 

– Ratkaisukonsultin rooli on kuin tulkin hommaa. Usein IT puhuu eri kieltä kuin esimerkiksi HR tai viestintä. Konsulttina oma tehtäväni on kaivaa tarpeet esille ja rakentaa yhteinen kieli. Koodaustaustasta on ollut hyötyä, sillä nörttien kanssa pitää puhua nörttiä, eli pitää ymmärtää teknologiaa ja sen asettamia reunaehtoja. Mutta konserninjohto, tai HR puhuvat bisnestä eivätkä nörttiä, Jussi kertoo.

Entä se toinen puoli? Millaista on räätälin arki? 

Vielä enemmän nautin työkalujen ja kanavien käyttöönottamisen tukemisesta, eli kun pitää ratkaista miten ihmiset organisaation sisällä saadaan innostumaan uusista työkaluista ja viestiä mitä muutos tarkoittaa jokaisen arjessa. Miten ratkaisuksi päätynyt teknologia saadaan sovitettua juuri tämän asiakkaan liiketoimintaan ja työkulttuuriin. Tämä inhimillinen puoli on usein haastavampaa kuin tekninen puoli. Jos ratkaisukonsultointi on tulkin hommaa, niin tämä puoli on sitä räätälin hommaa, Jussi toteaa.

Teknologia on näissä hommissa toki aina läsnä, mutta Jussi on nykyään enemmän kiinnostunut ihmisistä kuin puhtaasta teknologiasta. 

– Teknologia mahdollistaa, mutta eihän se vie hommaa maaliin. Kuvitellaan vaikkapa seuraavaa asetelmaa: firma on ostanut Office 365 E3 lisenssit koko henkilöstölle, ja tämä kustantaa firmalle noin 20 tonnia vuodessa. Potentiaalista hyödynnetään vain viisi prosenttia. Mitä jos asiat tehtäisiin hieman toisin, ja nostettaisiin työkalujen käyttöastetta? Kun sähköpostin ja Skypen rinnalle otetaan muitakin työkaluja käyttöön ja lisenssit saadaan tehokäyttöön, niin johan alkaa tapahtumaan. Ihmiset saavat enemmän irti omasta työstään, tiimit kiittävät ja niin myös liiketoiminta, Jussi toteaa.

 Onko jokin keissi jäänyt erityisesti mieleesi viime vuosilta? 

– Ehkä yksi makeimpia keissejä on ollut Valmetin keissi, jossa lähdimme tekemään isoa intra-uudistusta ketterin sovellusmenetelmin ja uusin työkaluin. Lopputuloksena odotukset ylitettiin kun taas budjetti ja aikataulu alitettiin, Jussi kertoo.

Mitä huomisessa ja sitä seuraavissa työpäivissä innostaa erityisesti tällä hetkellä? 

– Ehdottomasti moderni Valo ja moderni SharePoint. Tämä on nyt sitä uusinta ja kuuminta uutta. Ja Office 365 on ylipäätään kypsynyt sellaiselle tasolle, että siellä pystytään tekemään huiketa juttuja. Esimerkiksi, firman vanhat paperiset lomakkeet voidaan siirtää täysin digiaikaan Formsin, Flown ja SharePointin avulla. Ja näitä esimerkkejä riittää, Jussi toteaa sellaisella innostuksella, että tämä haastattelu on parempi päättää tähän.

Jussi kertoo lisää modernin SharePointin merkityksestä täällä.

Onko digitaalisen työn kehittäminen lähellä sinun sydäntäsi? Tutustu avoimiin työpaikkoihimme täällä.

Aiheesta lisää

Modernit työkalut ja modernit työtavat – mitä muutos oikeasti vaatii? Jos olet kävellyt rouva tai herra budjetin luokse ja pyytänyt rahaa muutoksen johtamiseen tiedät, että se on usein jotain aivan muuta kuin pala kakkua...
Office 365 Keep on Track -webinaari, helmikuu 2019 Webinaarivuosi 2019 on potkaistu käyntiin jälleen uudella Office 365 Keep on Track -webinaarilla. Tämän myötä meillä on takana jo 26 webinaaria, josta...
Account Manager Me olemme asiakaskokemuksen ja työpäiväkokemuksen kehittämiseen erikoistuneita asiantuntijoita ja nörttejä. Meidät on valittu Microsoftin vuoden kumpp...
Tiedote: Sininen Meteoriitti Oy siirtyy kokonaan suomalaiseen omistukseen Ohjelmistotalo Sininen Meteoriitti siirtyi täysin suomalaiseen omistukseen vuoden 2019 alussa, kun nykyomistajat, johto ja Gerako Oy:n kokoama kotimai...
Office 365 Keep on Track -webinaari, joulukuu 2018 Vuoden 2018 viimeinen Keep on Track -webinaari on pidetty, ja on aika alkaa valmistella joulun viettoa ja uuden vuoden vastaanottoa. Tänä vuonna onkin...
Tutkimus: Suomalaisten IT-ahdistus on liioiteltua Sinisen Meteoriitin tilaaman tutkimuksen mukaan yli 80 % työssäkäyvistä suomalaisista suhtautuu positiivisesti uusiin digitaalisiin työvälineisiin. Va...

Tietoa kirjoittajasta

Kommentoi