- 27.11.2018

Tutkimus: Suomalaisten IT-ahdistus on liioiteltua

Sinisen Meteoriitin tilaaman tutkimuksen mukaan yli 80 % työssäkäyvistä suomalaisista suhtautuu positiivisesti uusiin digitaalisiin työvälineisiin. Vain 3 % suhtautuu kielteisesti uusiin työvälineisiin. Eniten digitaalinen työ kuormittaa ylintä johtoa. Innolinkin toteuttama kyselytutkimus ”Suomalaiset ja digitaalisen työn tila” -tutkimus julkaistiin marraskuussa.

Suhtautuminen uusiin digitaalisiin työvälineisiin on erittäin positiivista verrattuna yleiseen keskusteluun IT-ahdistuksesta. Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa miten suomalaiset kokevat digitaalisen työn tekemisen, ja mitkä asiat koetaan haastavina tai IT-ahdistusta aiheuttavina.

Digitaalisten työvälineiden ongelmat tai toimimattomuus kuormittaa neljäsosaa vastaajista. Eniten ongelmat kuormittavat ylintä johtoa (52 %).

Tuoreen tutkimuksen mukaan IT-ahdistusta ei varsinaisesti ole vaan suomalaiset suhtautuvat erittäin myönteisesti uusien työkalujen käyttöönottoon. Intoa ja halua digitaalisen työn kehittämiseen löytyy. Ja jopa 72 % vastaajista kokee hallitsevansa ja omaksuvansa digitaaliset työvälineet melko hyvin.

Suomalaiset ja digitaalisen työn tila

Suurimpina haasteina digitaalisessa työssä koetaan arkisten työasioiden hoitaminen mobiililaitteilla, tarvittavan tiedon löytyminen aina yhdestä paikasta, vain yhden version olemassaolo etsityistä tiedoista sekä omiin järjestelmiin  pääsy sisäverkon ulkopuolelta tai mobiililaitteista.

”Työpaikkojen IT-ahdistus ei johdu ainakaan halun puutteesta. Työkaluja halutaan käyttää ja työkaluilta odotetaan yhä useammin samanlaista käyttökokemusta kuin arjen sovelluksilta. Monesti IT-ahdistuksen syy ei ole teknologinen vaan täysin inhimillinen. Digitaalisten työtapojen kehittämiseen ja työkalujen käyttöönottoon ei ole panostettu tarpeeksi”, kertoo Sinisen Meteoriitin toimitusjohtaja Pekka Walkama.

Uhka tietoturvalle? 73 % vastanneista ilmoittaa, että yrityksessä käytetään epävirallisia viestintäkanavia virallisten kanavien rinnalla

Toukokuussa 2018 voimaan astunut GDPR-asetus ei ole vaikuttanut merkittävästi digitaalisiin työvälineisiin. Tutkimuksessa kysyttin epävirallisten digitaalisten viestintävälineiden käyttöä oman organisaation virallisten viestintäkanavien rinnalla. Jopa 73 % vastaajista ilmoittaa käyttävänsä epävirallisia viestintäkanavia työasioiden hoitamiseen.

”Tiedon hajautuminen useaan paikkaan, virallisten ja epävirallisten kanavien kesken hankaloittaa tiedon löytymistä yhdestä paikasta. Ja samalla liikutaan erittäin harmaalla alueella tietoturvan näkökulmasta. Kuka omistaa näissä epävirallisissa järjestelmissä olevan tiedon?”, Sinisen Meteoriitin Walkama toteaa.

Jopa 73 % suomalaista käyttää työssää epävirallisia viestintäkanavia

Yleisimmin käytettyjä epävirallisia viestintäkanavia ovat WhatsApp (43%) sekä Facebook (24%).  Epävirallisten viestintäkanavien käyttöä perustellaan muun muassa helppoudella, nopeudella ja kätevyydellä.

Voit ladata tutkimuksen täältä: https://info.meteoriitti.com/digi2018

Lisätietoja tutkimuksesta antaa:
Jussi Vento, CMO
050 337 6746

Aiheesta lisää

Office 365 Keep on Track -webinaari, helmikuu 2019 Webinaarivuosi 2019 on potkaistu käyntiin jälleen uudella Office 365 Keep on Track -webinaarilla. Tämän myötä meillä on takana jo 26 webinaaria, josta...
Case Sininauhasäätiö – viestinnällinen intranet ja yhteiset toimintatavat Sininauhasäätiö-konserni tarjoaa palveluiden ulkopuolelle joutuneelle kodin ja tuen sekä puolustaa hänen oikeuksiaan ja ihmisarvoaan. Konserniin kuulu...
Senior Account Manager Me olemme asiakaskokemuksen ja työpäiväkokemuksen kehittämiseen erikoistuneita asiantuntijoita ja nörttejä. Meidät on valittu Microsoftin vuoden kumpp...
Tiedote: Sininen Meteoriitti Oy siirtyy kokonaan suomalaiseen omistukseen Ohjelmistotalo Sininen Meteoriitti siirtyi täysin suomalaiseen omistukseen vuoden 2019 alussa, kun nykyomistajat, johto ja Gerako Oy:n kokoama kotimai...
Office 365 Keep on Track -webinaari, joulukuu 2018 Vuoden 2018 viimeinen Keep on Track -webinaari on pidetty, ja on aika alkaa valmistella joulun viettoa ja uuden vuoden vastaanottoa. Tänä vuonna onkin...
Valo voitti jälleen ClearBoxin Intranet Choice – Value -palkinnon Brittiläinen konsulttifirma ClearBox tekee vertailua SharePoint intranet-ratkaisuista ja palkitsee vuosittain parhaat ratkaisut. Valo valittiin juuri ...

Tietoa kirjoittajasta

Kommentoi