- 27.11.2018

Tutkimus: Suomalaisten IT-ahdistus on liioiteltua

Sinisen Meteoriitin tilaaman tutkimuksen mukaan yli 80 % työssäkäyvistä suomalaisista suhtautuu positiivisesti uusiin digitaalisiin työvälineisiin. Vain 3 % suhtautuu kielteisesti uusiin työvälineisiin. Eniten digitaalinen työ kuormittaa ylintä johtoa. Innolinkin toteuttama kyselytutkimus ”Suomalaiset ja digitaalisen työn tila” -tutkimus julkaistiin marraskuussa.

Suhtautuminen uusiin digitaalisiin työvälineisiin on erittäin positiivista verrattuna yleiseen keskusteluun IT-ahdistuksesta. Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa miten suomalaiset kokevat digitaalisen työn tekemisen, ja mitkä asiat koetaan haastavina tai IT-ahdistusta aiheuttavina.

Digitaalisten työvälineiden ongelmat tai toimimattomuus kuormittaa neljäsosaa vastaajista. Eniten ongelmat kuormittavat ylintä johtoa (52 %).

Tuoreen tutkimuksen mukaan IT-ahdistusta ei varsinaisesti ole vaan suomalaiset suhtautuvat erittäin myönteisesti uusien työkalujen käyttöönottoon. Intoa ja halua digitaalisen työn kehittämiseen löytyy. Ja jopa 72 % vastaajista kokee hallitsevansa ja omaksuvansa digitaaliset työvälineet melko hyvin.

Suomalaiset ja digitaalisen työn tila

Suurimpina haasteina digitaalisessa työssä koetaan arkisten työasioiden hoitaminen mobiililaitteilla, tarvittavan tiedon löytyminen aina yhdestä paikasta, vain yhden version olemassaolo etsityistä tiedoista sekä omiin järjestelmiin  pääsy sisäverkon ulkopuolelta tai mobiililaitteista.

”Työpaikkojen IT-ahdistus ei johdu ainakaan halun puutteesta. Työkaluja halutaan käyttää ja työkaluilta odotetaan yhä useammin samanlaista käyttökokemusta kuin arjen sovelluksilta. Monesti IT-ahdistuksen syy ei ole teknologinen vaan täysin inhimillinen. Digitaalisten työtapojen kehittämiseen ja työkalujen käyttöönottoon ei ole panostettu tarpeeksi”, kertoo Sinisen Meteoriitin toimitusjohtaja Pekka Walkama.

Uhka tietoturvalle? 73 % vastanneista ilmoittaa, että yrityksessä käytetään epävirallisia viestintäkanavia virallisten kanavien rinnalla

Toukokuussa 2018 voimaan astunut GDPR-asetus ei ole vaikuttanut merkittävästi digitaalisiin työvälineisiin. Tutkimuksessa kysyttin epävirallisten digitaalisten viestintävälineiden käyttöä oman organisaation virallisten viestintäkanavien rinnalla. Jopa 73 % vastaajista ilmoittaa käyttävänsä epävirallisia viestintäkanavia työasioiden hoitamiseen.

”Tiedon hajautuminen useaan paikkaan, virallisten ja epävirallisten kanavien kesken hankaloittaa tiedon löytymistä yhdestä paikasta. Ja samalla liikutaan erittäin harmaalla alueella tietoturvan näkökulmasta. Kuka omistaa näissä epävirallisissa järjestelmissä olevan tiedon?”, Sinisen Meteoriitin Walkama toteaa.

Jopa 73 % suomalaista käyttää työssää epävirallisia viestintäkanavia

Yleisimmin käytettyjä epävirallisia viestintäkanavia ovat WhatsApp (43%) sekä Facebook (24%).  Epävirallisten viestintäkanavien käyttöä perustellaan muun muassa helppoudella, nopeudella ja kätevyydellä.

Voit ladata tutkimuksen täältä: https://info.meteoriitti.com/digi2018

Lisätietoja tutkimuksesta antaa:
Jussi Vento, CMO
050 337 6746

Aiheesta lisää

Office 365 Keep on Track -webinaari, joulukuu 2018 Vuoden 2018 viimeinen Keep on Track -webinaari on pidetty, ja on aika alkaa valmistella joulun viettoa ja uuden vuoden vastaanottoa. Tänä vuonna onkin...
Valo voitti jälleen ClearBoxin Intranet Choice – Value -palkinnon Brittiläinen konsulttifirma ClearBox tekee vertailua SharePoint intranet-ratkaisuista ja palkitsee vuosittain parhaat ratkaisut. Valo valittiin juuri ...
Moderni SharePoint on kuumaa kamaa Järjestimme 6.11. Microsoft-talolla tilaisuuden "Uuden sukupolven intranet ja moderni Office 365". Päivän teemana oli moderni SharePoint ja moderni Va...
Kumpi voittaa, äly vai tunne? Järjestimme lokakuun 23. päivä Kämpin Peilisalissa tapahtuman otsikolla "Äly, tunne & työpäiväkokemus". Päivän aikana kysyimme osallistujilla seur...
Valo tuplafinalisti 2018 ESPC Awardsissa Valo on jo kolmatta vuotta putkeen finalistina 2018 ESPC Awardsissa.. Ja, mikä mahtavinta, Valo on jo toista kertaa mukana tuplafinalistina! Valo o...
Office 365 Keep on Track -webinaari, lokakuu 2018 Lokakuun webinaari on paketissa, ja takki on taas hetken aikaa suhteellisen tyhjä. Fiilis on kuitenkin kaikkea muuta kuin tyhjä, ja kärsimättöminä odo...

Tietoa kirjoittajasta

Kommentoi